Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig? Door tandbederf, een lekkende vulling of kroon of door een valpartij kan de binnenzijde van de tand of kies (het zenuwkanaalstelsel) ontstoken raken.
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is; de wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In iedere wortel bevindt zich een kanaal: het wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met levend weefsel: de pulpa. De pulpa bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten.
Wanneer een tand of kies aangetast wordt door cariës (tandbederf) of door een val kunnen bacteriën het wortelkanaal bereiken. De pulpa raakt door de infectie van bacteriën ontstoken en kan uiteindelijk afsterven. Wanneer de pulpa ontstoken raakt is dit vaak pijnlijk, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. Door de infectie van het wortelkanaal ontstaat er ook een ontsteking in het kaakbot direct rondom de wortel. Op een röntgenfoto is zo’n ontsteking in het kaakbot vaak goed te zien.
Omdat een ontstoken pulpa en een ontsteking in het kaakbot niet alleen voor pijn kunnen zorgen, maar ook een gevaar voor tand of kies betekenen, zal ons advies zijn voor het behoud van de tand of kies om een wortelkanaalbehandeling te laten uitvoeren.
Voorbeeld wortelkanaalbehandelingen bij kiezen in boven- en onderkaak.
Een ander alternatief is om de tand of kies te verwijderen.
Met een lokale verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. Meestal zal door de verdoving de bestaande pijn onmiddellijk verdwijnen.
Na het schoonmaken van de kanalen kan wat napijn optreden. Deze duurt niet lang en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken. Meestal treedt de pijn na ongeveer 2-3 dagen op na de behandeling. Wij geven advies over de meest geschikte pijnstiller en indien nodig schrijven wij andere pijnstillers voor.
Je krijgt van ons ook een telefoonnummer om bij vragen of problemen contact met ons op te nemen.
Om een juiste wortelkanaalbehandeling te kunnen uitvoeren is het nodig om voor, tijdens en na de wortelkanaalbehandeling röntgenfoto’s van de tand of kies te maken.
Heb je nog vragen? Misschien zijn wij nog dingen vergeten te noemen of heb je nog vragen. Als dit het geval is neem dan gerust contact met ons.
Voordat er wordt begonnen met een wortelkanaalbehandeling, worden er één of meerdere röntgenfoto´s gemaakt van de tand of kies. Op een röntgenfoto is te zien hoeveel wortels er zijn en hoe deze eruitzien. Soms wordt er een zogenaamde 3D-röntgenfoto gemaakt (een CBCT) om de wortelvorm goed te kunnen beoordelen of op te bekijken of de behandeling wel mogelijk is.
Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Als de pulpa helemaal afgestorven is, is een verdoving niet altijd noodzakelijk.
De tand of kies wordt met een rubber lapje (rubberdam) geïsoleerd van de mondholte. Hierdoor kunnen bacteriën in het speeksel niet meer de tand bereiken. Ook wordt de mondholte beschermd van spoelmiddelen die tijdens de wortelkanaalbehandeling gebruikt worden.
Om het wortelkanaal toegankelijk te maken wordt er een kleine opening in de tand of kies gemaakt om het wortelkanaal te kunnen bereiken. Bij een tand wordt aan de achterzijde een klein gaatje gemaakt en bij een kies op het kauwvlak. Als de pulpa ontstoken is, wordt het ontstoken weefsel eruit gehaald.
Na het wortelkanaal toegankelijk gemaakt te hebben, maken wij met instrumenten en desinfecterende spoelmiddelen het wortelkanaal schoon . Tijdens de behandeling zullen er nog één of meerdere röntgenfoto’s gemaakt worden ter controle van het schoonmaken. Het schoonmaken van het wortelkanaal neemt veel tijd in beslag waardoor de wortelkanaalbehandeling soms in meerdere behandelafspraken uitgevoerd wordt. De tand wordt dan afgesloten met een tijdelijke vulling om de behandeling tijdens een andere afspraak verder uit te voeren. De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal wortels en wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben meer wortels en kanalen.
Wanneer het wortelkanaal uitgebreid schoon is gemaakt vullen wij wortelkanaal met een wortelkanaalvulling. Hierdoor wordt voorkomen dat bacteriën weer het wortelkanaal binnen kunnen dringen en het wortelkanaal kunnen infecteren. De opening in de tand of kies wordt afgesloten met een vulling.
Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!
Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!
Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.
Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.
Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!
Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!