Orofaciale fysiotherapie

kaakfysiotherapie

Klachten aan kauwstelsel

Als er pijnklachten en functieproblemen aan spieren en gewrichten in het hoofd -halsgebied en het kauwstelsel kan kaakfysiotherapie hulp bieden.  Omdat de fysiotherapie zich niet beperkt houdt tot de kaak, maar ook op het gebied er omheen wordt het orofaciale fysiotherapie genoemd.

Waarom Mondzorg Parkzicht?
wanneer kaakfysiotherapie

Wat is orofaciale fysiotherapie?

Als je klachten hebt in het gezicht die niet veroorzaakt worden door tanden/kiezen, maar vanuit het kaakgewricht of de kauwspieren komen dan zullen wij jou verwijzen naar een orofaciale fysiotherapeut. Een tandheelkundige behandeling heeft namelijk geen effect op de klachten. De orofaciale fysiotherapeut gaat eerst bepalen wat er aan de hand is (stellen van diagnose en de oorzaak van de klachten) en zal samen met jou de behandeling bespreken, en indien gewenst starten.

Door middel van oefentherapie is het doel om de klachten te verminderen en herstel van functie (denk bijvoorbeeld aan goede mondopening). De belangrijkste oefeningen zijn rekoefeningen voor betere mondopening, massage van de kauwspieren en ontstpanningsoefeningen ter pijnvermindering.

Tandarts nodig?
Maak direct een afspraak
multidisciplinair

Wie voert de behandeling uit?

De behandeling wordt uitgevoerd door de orofaciale fysiotherapeut, maar werkt nauw samen met tandarts, kaakchirurg, orthodontist, tandarts-gnatholoog, KNO-arts en neuroloog en huisarts. 

Bij Mondzorg Parkzicht werken wij nauw samen met orofaciale fysiotherapeut die ook aanwezig is bij ons om samen met Maikel jou te kunnen zien.

wanneer orofaciale fystiotherapie
Is orofaciale fysiotherapie alleen voor de kaak?

Nee, het werkgebied van de orofaciale fysiotherapeut is heel breed en je kunt met de volgende klachten bij hem of haar terecht.

extra uitleg
Aantal klachten en werkwijze omschreven

Door de uitgebreide kennis van het hoofd/hals/nek gebied heeft de orofaciaal fysiotherapeut een brede kijk op deze klachten. Bekende hoofdpijnklachten die zij kunnen behandelen zijn: Tension Type Headache (spanningshoofdpijn), kaak gerelateerde hoofdpijn (TMD/CMD) en cervicogene hoofdpijn, voortkomend uit de nek.

Dit zijn pijnklachten rondom het kaakgewricht, al dan niet voortkomend uit het kaakgewricht. Dit kan zich uiten in pijnklachten bij het oor en/ of problemen met eten, lachen en gapen. Eén van de voorkomende problemen kan het knappen en/of blokkeren van de kaak zijn Bruxisme, kaakklemmen en tandenknarsen. 

Bruxisme is het aanspannen van de kauwspieren waarbij de tanden op elkaar geklemd worden of er sprake is van tandenknarsen of het vastzetten van de onderkaak. De oorzaak van bruxisme is wetenschappelijk gezien nog niet duidelijk. 

Wel zijn er verschillende aangrijpingspunten waardoor wij het mondgedrag positief kunnen beïnvloeden.

Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op, bijvoorbeeld bij tand- of kiesproblemen of bij een neusbijholteontsteking. Bij chronische aangezichtspijn komen de pijnscheuten langdurig en voortdurend terug. 

Chronische aangezichtspijn valt uiteen in ‘typische aangezichtspijn’ en ‘atypische aangezichtspijn’. Bij typische aangezichtspijn treden er plotselinge pijnen op in uw gezicht, uw kaak of wang, die een paar seconden tot enkele minuten aanhouden. 

Soms herhaalt de pijn zich met een korte tussenpoos van bijvoorbeeld een half uur.

Trigeminusneuralgie (TN) is de meest voorkomende vorm van typische aangezichtspijn en wordt veroorzaakt door de nervus trigeminus (drielingzenuw) die zich tussen de schedel en de hersenen bevindt. 

De pijn bij deze vorm van aangezichtspijn wordt ervaren als elektronische stroomstoten die worden veroorzaakt door ‘normale prikkels’ zoals tanden poetsen, eten, praten, scheren, de huid aanraken of koude wind. Deze vorm van aangezichtspijn kan plotseling verdwijnen en vervolgens na maanden of jaren weer terugkeren.

• De pijn duurt langer dan een paar minuten.
• De pijn is continu aanwezig of komt in aanvallen die uren kunnen duren.
• Er is vaak diep zeurende of brandende pijn.
• De pijn kan aan één of beide kanten van het gezicht zitten.

Onder atypische pijn vallen ook klachten als PDAP (Persistent Dento-Alveolar Pain), dit is kiespijn waarbij er geen dentogene oorzaak gevonden kan worden. Het zelfde geldt voor oorpijn waarbij er in het oor geen duidelijke aanwijsbare oorzaak gevonden kan worden.

Ook wel bekend als de ziekte van Bell of Bell’s Palsy. Deze eenzijdige gezichtsverlamming treft ongeveer 1 op de 5000 mensen en kenmerkt zich door een totale uitval van 1 gezichtshelft, hierbij kunnen ook andere problemen ontstaan als overgevoeligheid voor geluid en smaakverandering.

Status na een ongeluk, botbreuken en/ of ingreep bij kanker in het hoofd-, halsgebied Voor behandeling van klachten in het hoofd- halsgebied en kauwstelsel na een ongeluk of operatie kun je ook bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht.

In het eerste consult wordt er een intake met jou gedaan waarin middels een uitgebreid vraaggesprek het ontstaan van de klachten, jouw mondgewoontes en andere beïnvloedende factoren worden uitgevraagd. Daarna wordt er een lichamelijk onderzoek in de hoofd- halsregio en van het kauwstelsel uitgevoerd waarbij de mondholte, nek- kaakbewegingen en spieren van hoofd – halsregio en het kauwstelsel worden onderzocht. 

Na het onderzoek worden de bevindingen met jou besproken en wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit uitleg en advies t.a.v. mondgewoontes en mondgebruik, houdingsinstructie t.a.v. hoofd- halsregio, adviezen hoe je de belasting van de hoofd- halsregio en het kauwstelsel kunt verminderen. 

Zo nodig leer je ook hoe je de spieren van hoofd – halsregio en kaak kunt ontspannen / trainen middels zelfmassage of oefeningen.

Het kan zijn dat je wordt doorverwezen door uw huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog of ander medisch specialist. 

Neem deze verwijzing dan mee naar uw eerste behandeling. Uiteraard kunt u zonder verwijzing terecht bij de orofaciaal fysiotherapeut. Echter bij behandeling na een operatieve ingreep of kanker is altijd een verwijzing van uw specialist nodig.

Voor vergoeding van orofaciale fysiotherapie gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere fysiotherapie. In de meeste gevallen wordt de therapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Aanbevelingen
Referenties van patiënten

Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!

Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!

Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.

Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.

Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!

Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.

Op zoek naar een (nieuwe) tandarts? of Tandartsbezoek plannen?
Neem direct contact op!
Contact