Bleken

bleken

Een stralende lach

Een natuurlijk wit gebit is populair. Bij het ouder worden, worden tanden en kiezen donkerder. Bleken is een optie om de tanden lichter te maken, maar wel natuurlijk wit en mooi, en het allerbelangrijkst natuurlijk veilig. Het doel van bleken is de tanden minder donker en minder gekleurd te maken zonder verlies de natuurlijkheid van de tand aan te tasten. Je wilt de tanden geen glansloos en doods uiterlijk geven. Ze moeten natuurlijk mooi blijven.

 

Waarom Mondzorg Parkzicht?
Verschillende manieren

Methodes voor bleken

Er zijn verschillende tandpasta’s voor consumenten te koop die claimen een ‘whitening’ effect te geven. Deze tandpasta’s voorkomen en verwijderen oppervlakteverkleuring, tenminste dat zeggen de fabrikanten van deze tandpasta’s. Is dat ook? Ze lijken effectief te zijn in het verwijderen van oppervlakteverkleuringen (bv. aanslag), maar ze hebben geen blekend effect op de tanden of kiezen, omdat er geen bleekmiddel in deze tandpasta’s zit.

Van buitenaf bleken van tanden of kiezen
Het bleken van buitenaf kan gedaan worden door ‘power bleaching’. Dit wordt in de praktijk gedaan in één zitting. Op de tanden wordt een bleekmiddel (6% waterstofperoxide of 16% carbamideperoxide-gel) aangebracht en deze wordt geactiveerd met een speciale lamp. Het grote voordeel van ‘power bleaching’ is dat binnen korte tijd, ongeveer één uur, mooie resultaten worden bereikt.

Een andere veelgebruikte manier is in de tandartspraktijk individueel gemaakte transparante bitjes te gebruiken. In de goed passende bitjes breng je de bleekgel aan en draag je gedurende de nacht. Het uiteindelijk eindresultaat is voor ‘power bleaching’ als voor ‘thuisbleken’ onder supervisie van tandarts/ mondhygiënist is gelijk. Het grote voordeel van bleken met behulp van een bitje is dat je dit na verloop van tijd weer opnieuw kunt doen, waardoor dit op langere termijn goedkoper is. Het nadeel van ‘thuis bleken’ is dat het langer duurt (paar dagen t.o.v. één uur bij ‘power bleaching’) voordat je resultaat ziet.

Thuisbleken met producten die je zelf bij drogisterijen of via websites kunt aanschaffen zijn meestal minder effectief dan de professionele middelen.

Mondhygiëne is erg belangrijk
VOOR
NA
Impressie

Behandeling extern bleken

VOOR
NA
Tandarts nodig?
Maak direct een afspraak
Tanden en kiezen
Is bleken veilig?

Het professioneel bleken met de huidige waterstofperoxide- en carbamideperoxide -concentraties laat geen of nauwelijks verandering aan het glazuur zien.

Wel kan er tijdens het bleken gevoeligheid van de tanden en kiezen optreden, maar dit gaat binnen korte tijd weer over. 

Belangrijk is om de instructies van tandarts/mondhygiënist goed op te volgen, zodat de bleekgel niet op het tandvlees of zachte weefsels terecht komt.

De bleekgel geeft irritatie aan het tandvlees. 

Als je onder de 18 jaar oud bent mag je jouw tanden niet van buitenaf laten bleken.

tanden bleken
Werkwijze
Bleken in onze praktijk

Als jij jouw tanden wilt laten bleken en dit is mogelijk (geen tandbederf, tandvleesproblemen, lekkende vullingen/kronen) zullen wij jou in de meeste gevallen adviseren om dit met behulp van op maat gemaakte bitjes te laten doen. De kosten van het bleken voor zowel de onder- en bovenkaak zijn  €275.

In de eerste afspraak wordt eerst jouw gebit zorgvuldig gereinigd (de aanslag wordt verwijderd) en worden er afdrukken of digitale mondscan gemaakt van de onder- en bovenkaak (het happen). De duur van de eerste afspraak is ongeveer 30 minuten. Het tandtechnisch laboratorium maakt daarna de speciale bitjes. Na ongeveer 1 week worden deze bitjes bij jou gepast en krijg jij uitleg en instructies over het bleken thuis.

Jij krijgt van ons de speciale bleekgels mee en wij zien jou dan na ongeveer 1-2 weken weer terug om het resultaat te zien.Wanneer je bepaalde etenswaren en dranken direct na de bleekbehandeling nuttigt kan het resultaat nadelig beïnvloed worden.

Wij adviseren dan ook om zo min mogelijk koffie, thee, rode wijn, frisdranken en kleurstof bevattende etenswaren, zoals curry, tomatensaus en vruchtenjam te gebruiken tijdens het bleken. Wil je de tanden nog wat lichter hebben dan krijg je nieuwe bleekgel mee.

Zowel de uitleg en passen van de bitjes en de controle na 1-2 weken duren ongeveer 15-30 minuten. Vind je na verloop van de tijd jouw tanden weer wat donkerder worden dan kun je nieuwe bleekgels aan ons vragen en de bitjes kun je gewoon weer opnieuw gebruiken. De kosten van de bleekgel zijn ongeveer €15 – €20.

Wil je toch liever ‘direct’ resultaat van het bleken dan kan dit met behulp van een speciale lamp in combinatie met bleekgel, maar dit wordt niet door ons aangeboden. 

Deze omschrijving klinkt misschien wat pietluttig, maar het bleken is van tanden is een verandering van de intrinsieke kleur van het glazuur en tandbeen in een wittere, lichtere tint met behulp van stoffen die vrije radicalen en ionen afscheiden. Dus als je een ‘whitening’ tandpasta gebruikt bleekt die dus alleen als er speciale stofjes aan de tandpasta zijn toegevoegd die de kleur kunnen veranderen. 

Vullingen of kronen bleken dus niet mee. Daarom kan het zijn dat wij bleken bij jou afraden, omdat het geen zin heeft.

Natuurlijk zien wij bij sommige patiënten dat het bleekeffect permanent is, maar vaak zien we dat terugval in kleur na 1 tot 2 jaar. Daarom gebruiken wij individueel gemaakte bleeklepels, omdat je die gewoon opnieuw kunt gebruiken. Zie je na 1 jaar toch weer terugval in kleur dan kun je de bleeklepel gewoon opnieuw gebruiken (bleekgel kun je bij ons verkrijgen; de kosten daarvan zijn €10 per spuitje en per kaak heb je 1 spuitje nodig).

Erfelijkheid is oorzaak van individuele verschillen in tandkleur, maar bij het ouder worden verdonkeren de tanden door (in de meeste gevallen) omgevingsfactoren. Een tand bestaat uit buitenste laag van glazuur en daaronder zit het tandbeen (dentine). Bij het ouder worden (vanaf moment dat wortel afgevormd is) neemt hoeveelheid tandbeen toe. Glazuur laat relatief veel licht door en dentine veel minder. Op plekken van de tand waar glazuurlaag heel dun is en dentinelaag daaronder dikker is krijgen een gelere kleur (dentine). Daarom zijn tandhalzen vaak wat geler dan bv. snijrand van tand (zit alleen glazuur). Door ongeluk aan tand kan deze blauw verkleuren (bloedstolsel binnenzijde tand) of bruin. Bij blauw of grijs verkleurde tand moet van binnenuit gebleekt worden en bij bruin/gele tand moet dit van buitenaf.

Voor uitwendig bleken kan waterstofperoxide of carbamideperoxide (geeft waterstofperoxide af) gebruikt worden. Wij gebruiken carbamideperoxide. Voor inwendig bleken wordt natriumperboraat gebruikt.

Vaak wordt door jongeren gevraagd of zij ook hun tanden kunnen laten bleken door ons. Helaas mag dat niet.

In de wet is geregeld dat enkel tandartsen tandbleekmiddelen die tot maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven deze producten mogen gebruiken en enkel bij personen van 18 jaar of ouder. Mondhygiënisten onder rechtstreeks toezicht van tandarts mogen het ook gebruiken.

Schoonheidsspecialisten of bleekshops mogen geen producten gebruiken met een waterstofperoxide gehalte hoger dan 0,1%. Alleen dat werkt veel minder goed dan de door ons gebruikte concentratie.

Je kunt het van buitenaf bleken simpelweg in 2 groepen indelen:

  1. thuis bleken met behulp van op maat gemaakte lepel
  2. ‘snelbleken’ met behulp van lamp

Wij werken met methode 1, omdat dit vaker opnieuw gebruikt kan worden en daardoor voor jou stuk voordeliger is. Daarnaast heb jij zelf veel meer controle over hoe lang je wilt bleken. De lepel vul je met bleekgel en draag je ’s nachts. Als je paar nachten kleur goed vindt stop je, maar vind je na paar weken kleur nog iets te donker bleek je opnieuw.

Bij methode 2 ben je na 1-2 uur klaar, maar vindt je kleur na 2 weken toch nog te donker moet je opnieuw beginnen.

Het gebruik van professionele bleekmiddelen met goed op maat gemaakte bleeklepel geven geen schade aan het glazuur en/of tandbeen. Wel adviseren wij om direct na het bleken te poetsen met fluoride-houdende tandpasta, omdat fluoride remineralisatie van glazuur bevordert, zodat het later minder kleurstoffen uit dieet opneemt.

Wel kunnen de tanden tijdens het bleken wat gevoeliger aanvoelen (prikkelend gevoel) en kan dit ook gevoeligheid geven bij het tandenpoetsen. Dit gevoel gaat vanzelf over en je hoeft je er geen zorgen over te maken. Het tandvlees voelt soms ook wat geprikkeld en dit is meer als de bleekgel niet goed rondom rand van bleeklepel door jou is weggehaald. Daarom krijg je van ons ook uitleg hoe je dit goed moet doen.

Wij krijgen veel vragen over kosten van het bleken ‘Wat kost dit bij jullie?’. Het antwoord: €275. Wij leggen dit hieronder uit voor jou.

Het bleken bestaat uit ‘behandeltarief U97’ per kaak, materiaalkosten (de bleeklepel) en de bleekgel. Het beste en mooiste resultaat krijg je als er in een schone mond het gebit gebleekt wordt. Daarom halen wij voor het bleken eerst al de aanslag, tandsteen en plaque weg op de tanden. Het schoonmaken doen wij met een apparaat wat fijn poeder met comfortabel warm water op jouw tanden blaast (Airflow van EMS). Daarna gaan wij pas bleken.

De kosten van het schoonmaken, bleken van beide kaken inclusief bleekgel en de bleeklepels zijn €275. Wil je maar 1 kaak laten bleken dan bespreken wij met jou daarvan de kosten…. je bent namelijk niet de eerste die eigenlijk alleen bovengebit gebleekt wil hebben maar daarna toch ook nog onderkaag gedaan wil hebben 😉. 

Voor het bleken zijn 2 afspraken nodig:

De 1ste afspraak van 45 minuten is voor ‘het happen’. Tegenwoordig maken wij een digitale mondscan met een mondcamera. Yvette maakt meteen je mond helemaal schoon (aanslag, plaque en tandsteen).

Na 2 weken is de tweede afspraak en deze duurt ongeveer 30 minuten. De bleeklepels worden gepast, je krijgt van ons voldoende bleekgel mee en uitleg hoe te gebruiken, en we maken kleurenfoto’s van jouw gebit voor ‘het starten van het bleken’.

 

Als je na het lezen van onze website nog vragen hebt over het bleken mail, bel of WhatsApp met ons.

Aanbevelingen
Referenties van patiënten

Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!

Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!

Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.

Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.

Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!

Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.

Op zoek naar een (nieuwe) tandarts? of Tandartsbezoek plannen?
Neem direct contact op!
Contact