Autotransplantaties

Verplaatsen

Transplantatie

Wist je dat tanden of kiezen als ze naar een andere plek in de kaak verplaatst worden er voor zorgen dat er bot rondom de wortels weer gaat groeien? Dit wordt autotransplantatie genoemd. Dus als je een tand door een ongeluk bent verloren of als een volwassen kies niet is aangelegd en er een andere kies naar deze plek wordt verplaatst groeit er weer bot. Natuurlijk mooi!

Waarom Mondzorg Parkzicht?
Verzetten

Wat is autotransplantatie?

Autotransplantatie is het verplaatsen van een eigen kies of tand van één plek in de mond naar een andere plek. Dit kan nodig zijn als een tand of kies niet is aangelegd of als een tand door een ongeluk verloren is gegaan. Er wordt een tand of kies weggehaald van een plek waar die gemist kan worden, en neergezet op een plaats waar hij nodig is.

Het grote voordeel bij autotransplantatie ten opzichte van een brug of implantaat is dat er bot rondom de verplaatste tand of kies gaat groeien. Een implantaat zit ook vast in het bot, maar het bot groeit niet mee met het implantaat. Daarom kan een implantaat in de meeste situaties pas geplaatst worden als de kaak niet meer zo veel groeit (rond de 25 jaar). Bij een autotransplantatie groeit de kaak nog mee rondom de verplaatste tand of kies.

Kan het bij iedereen?
Een goede mondhygiëne voor en na de behandeling is belangrijk om de behandeling te laten slagen. Wanneer de mondhygiëne voor de behandeling niet goed is zal de behandeling niet uitgevoerd kunnen worden. In geval van roken zal de behandeling ook niet uitgevoerd kunnen worden.

 

Herstel van de tanden en kiezen
Tandarts nodig?
Maak direct een afspraak
geschikte kies

Welke tand of kies verplaatsen?

Meestal wordt er een kleine kies gebruikt om te verplaatsen, maar in overleg met de orthodontist, endodontoloog en de tandarts zal aangegeven worden welke kies het meest geschikt is. Er wordt gelet op de vorm van de wortel, lengte van de wortel en ruimte in de kaak. 

Het kan in sommige situaties nodig zijn om een zogenaamde 3D-röntgenfoto (CBCT) te maken om nauwkeurige informatie te krijgen. 

Als de wortel al helemaal gevormd is zal de endodontoloog ongeveer 6 weken van te voren een wortelkanaalbehandeling in de te verplaatsen tand of kies uitvoeren.

Autotransplantaties
De behandeling

Om de behandeling de meeste kans van slagen te geven wordt de gehele behandeling door
verschillende behandelaars uitgevoerd met ieder hun eigen expertise. Voordat de autotransplantatie gedaan wordt zal de orthodontist de ruimte waar de nieuwe kies geplaatst gaat worden voldoende breed maken, waardoor de kaakchirurg of parodontoloog de nieuwe tand of kies goed kan neerzetten.

Voor de behandeling
Van de kaakchirurg of parodontoloog krijg je misschien een recept voor antibioticum. Als de wortel niet volledig gevormd is moet er 1 uur voor de ingreep antibioticum ingenomen worden. Is er een ontsteking op de plek waar de nieuwe tand of kies neergezet gaat worden dan wordt er ook antibioticum voorgeschreven 1 week voor de behandeling.

 

Behandeling
Na de behandeling
autotransplantatie
Controles na de behandeling

1 dag na de behandeling kan er gespoeld worden met chloorhexidine. Een recept hiervoorkrijgjevan de parodontoloog of kaakchirurg. Er zal ook uitgelegd worden hoeveel dagen er gespoeld  moet worden en wanneer er gestart kan worden met tandenpoetsen. In sommige situaties is het ook nodig dat er gedurende 7 dagen na de behandeling een antibioticum wordt gebruikt.1 week, 3, 6, 12, 24 en 48 weken na het verplaatsen controleren we de kies of tand. Wij kijken dan of de wortel verder doorgroeit en of het bot goed om de wortel groeit. 

Er worden dan ook röntgenfoto’s gemaakt. Soms is het nodig om een antibioticumkuur voor te schrijven. Een goede mondhygiëne na de behandeling is erg belangrijk voor het slagen van de procedure. Na ongeveer 6 weken wordt de nieuwe tand of kies weer opgebouwd om weer op een echte tand te laten lijken. Door de beugel zal de tand weer beter in de rij komen te staan tussen de andere tanden en kiezen en zullen de ruimtes achter in de mond weer gesloten worden.

Aanbevelingen
Referenties van patiënten

Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!

Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!

Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.

Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.

Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!

Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.

Op zoek naar een (nieuwe) tandarts? of Tandartsbezoek plannen?
Neem direct contact op!
Contact