Witte vlekken gebit

kunststof infiltratie

Verwijderen van verkleuringen op tanden

Witte vlekken kunnen bijvoorbeeld ontstaan door problemen in de ontwikkeling van het glazuur of, trauma (klap/ val) in het verleden. Met eenvoudige, pijnvrije en niet-schadelijke infiltratie-techniek zijn deze vaak goed te verwijderen. Als witte vlekjes op de voortanden goed zichtbaar zijn kunnen ze voor jou vervelend zijn. Zulke witte vlekjes zijn goed te verwijderen zonder te hoeven boren. Natuurlijk mooi!

Waarom Mondzorg Parkzicht?
Glazuur

Oorzaak van witte vlekjes op tanden

Vaak worden witte vlekken op de tanden veroorzaakt doordat het glazuur zich niet goed heeft ontwikkeld. Dit wordt hypomineralisatie genoemd; het glazuur is minder gemineraliseerd dan normaal. Als je op jonge leeftijd op je melktanden bent gevallen kunnen de opvolgers hierdoor beschadigd raken met beschadiging van het glazuur tot gevolg.

Het kan ook veroorzaakt door medicijngebruik, te veel fluoridegebruik (in Nederland kan dat haast niet voorkomen, omdat er in tandpasta een kleine hoeveelheid tandpasta zit), tekort aan voedingsstoffen tijdens aanleg van het gebit of erfelijke oorzaak. Ook het dragen van een beugel kan ervoor zorgen dat er vlekjes ontstaan.

De vlekjes op de tanden ontstaan doordat het glazuur op die plek poreuzer is geworden. Het licht wordt meer weerkaatst op deze poreuze plek dan de omliggende plekken die niet poreus zijn, daardoor zien deze plekken er wit uit. In een later stadium kunnen de plekken er ook bruiner gaan uitzien.

Verkleuringen worden deskundig verwijderd
Impressie

Behandeling witte vlekken gebit

VOOR
NA
blokjesbeugel

Witte vlekken na een beugel

Als je rondom de blokjes van je beugel niet goed hebt kunnen schoonmaken zie je na het verwijderen van de blokjes witte vierkanten. Daarom is het zo belangrijk om bij een beugel goed je tanden en kiezen te poetsen.

Voor sommige kinderen of volwassenen is het lastig om door de neus adem te halen en met een beugel kan dat soms nog moeilijker zijn. Hierdoor krijg je een drogere mond en vallen de vlekjes meer op.

Een drogere mond geeft ook meer kans op tandbederf, omdat speeksel de geproduceerde zuren uit tandplaque minder goed kan neutraliseren.

Tandarts nodig?
Maak direct een afspraak
Slijtage

Nooit eerder gehad

Door natuurlijke slijtage van het gebit komen de vlekjes meer aan het oppervlak te liggen waardoor ze meer opvallen. Sommige voedingsproducten (bijvoorbeeld thee of koffie) kunnen ervoor zorgen dat de vlekjes meer opvallen. 

Als je vooral door je mond ademhaalt, bij een verkoudheid, of als je een drogere mond hebt vallen de vlekjes ook meer op.

behandeling witte vlekken voor en na
Glazuur

Beginnende gaatjes

Een beginnend gaatje is ook dof wit of krijtachtig van kleur. Als het gaatje actief is dan ziet het vlekje er dof uit. Het glazuur wordt namelijk poreus door de zuren die inwerken in het glazuur. 

Bacteriën zetten suikers in de tandplaque om in zuren. Je hoeft niet meteen bang te zijn dat je een gaatje krijgt, omdat poreus glazuur in staat is zich te herstellen als het niet te lang aan zuren wordt blootgesteld. 

Dus een beginnend gaatje hoeft niet per se open geboord te worden, omdat het op een natuurlijke manier zichzelf kan herstellen en fluoride in tandpasta helpt hierbij een handje.

Wegnemen
Witte vlekken verwijderen

Er zijn verschillende manieren om witte vlekken te behandelen, maar het liefst willen we jouw tanden zo sterk mogelijk houden. Een hele mooie methode waarbij het niet nodig is aan de tanden te slijpen of om te boren is de kunststof infiltratietechniek of Icon behandeling.

De tand is een soort spons en door het aanbrengen van een kunststof op buitenoppervlak zuigt de tand als het ware de kunststof in het glazuur. Hierdoor verdwijnt de witte verkleuring. Deze techniek kan ook gebruikt worden voor beginnende gaatjes als we bang zijn dat het beginnend gaatje verder gaat tot een ‘echt’ gaatje.

Natuurlijk kunnen er ook facings (schildjes) van porselein of witte vullingen gemaakt worden. Voor facings van porselein moet de tand wel beslepen worden en dat is zonde als met kunststof infiltratie ook een mooi resultaat behaald kan worden. Voor composiet facings hoeft de tand meestal niet geslepen te worden, maar dan wordt de tand iets dikker aan de voorzijde.

Tanden bleken van buitenaf is ook mogelijk, maar het resultaat is veel minder voorspelbaar en daarom is bleken niet ideaal bij witte vlekken op de tanden. Soms kan bleken wel een mooi resultaat bieden. Wil je weten wat wij aan de witte vlekken op jouw tanden kunnen doen? Neem dan gerust contact met ons op!

Aanbevelingen
Referenties van patiënten

Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!

Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!

Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.

Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.

Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!

Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.

Op zoek naar een (nieuwe) tandarts? of Tandartsbezoek plannen?
Neem direct contact op!
Contact