Curatie

Stap 2

Genezen van ziektes in de mond

Als er toch ziektes in de mond aanwezig zijn, zoals gaatjes, ontstoken tandvlees of ontstekingen in het kaakbot, zullen deze aangepakt en verholpen moeten worden. Hoe eerder deze problemen aangepakt worden, hoe beter en duurzamer het is. Wordt er gewacht tot er pijnklachten zijn, dan kan de tandarts of mondhygiënist te laat zijn om het probleem te verhelpen. Dat zou erg zonde zijn. Probeer anderen te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden is ons motto. Als het noodzakelijk is om te behandelen, behandelen we op een manier dat het weer natuurlijk mooi wordt.

Waarom Mondzorg Parkzicht?
Gaatjes

Gebit: cariës

Niet elk gaatje hoeft behandeld te worden. Als er nog maar een beginnend gaatje is kan deze goed beschermd worden door betere mondhygiëne en betere voeding. Het beginnend gaatje kan dan weer herstellen of remineraliseren. Bij kinderen kan er geadviseerd worden om een beschermlaag op het kauwvlak van een kies aan te brengen (sealant) of het gaatje te behandelen met een kunsthars (Icon).

Is het gaatje niet meer te herstellen door beter poetsen of betere voeding dan moet deze behandeld worden. Binnen Mondzorg Parkzicht gebruiken we hiervoor een kunsthars vulmateriaal (composiet) of een materiaal wat fluoride afgeeft (glasionomeercement). Voor de levensduur van de vulling is het belangrijk om veilig, precies en nauwkeurig te werken.

Mondhygiëne is erg belangrijk
Impressie

Behandeling

VOOR
BEHANDELING
NA
GENEZING
Herstellen

Repareren van tand of kies

Je denkt dat je een gaatje hebt of er is een stuk van je tand of kies afgebroken. Om weer goed te kunnen kauwen of om te voorkomen dat je klachten gaat krijgen is het belangrijk om de tand of kies weer te herstellen.

Een tand of kies is opgebouwd uit glazuur (de buitenste laag van de kroon van een kies), tandbeen en het zenuwkanaal. Door tandbederf raakt het glazuur en later het tandbederf beschadigd. Om te voorkomen dat er problemen gaan ontstaan in het zenuwkanaal of dat je klachten gaat krijgen is het belangrijk om het glazuur en tandbeen weer te herstellen.

Helaas kan het lichaam het tandbeen en glazuur wat weg is niet zelf herstellen. Daarom moet de tandarts of mondhygiënist het opvullen met een vulling. Natuurlijk wordt het verdoofd als jij dit wilt, zodat je er niets van voelt. In de meeste gevallen kunnen wij de tand of kies herstellen met een witte vulling (composiet). Grijze vullingen (amalgaam) gebruiken wij niet bij Mondzorg Parkzicht.
Voor de verdoving kunnen wij de QuickSleeper gebruiken: een pijnloze manier van verdoven.

Bij een melkgebit hoeft er niet altijd een vulling gelegd te worden. Soms kan door goed poetsen en fluoridetandpasta het tandbederf vanzelf stoppen. Om het poetsen makkelijker te maken wordt de melkkies iets beslepen, zodat de tandenborstel er makkelijker bij kan komen.

Wordt de vulling te groot of is de kies niet sterk genoeg voor een witte vulling dan adviseren wij een kroon. Tegenwoordig wordt hiervoor vaak een tandkleurig materiaal voor gebruikt (porselein of zirkonium).

Tandarts nodig?
Maak direct een afspraak
Tanden

Gebitsslijtage

Bij normaal gebruik slijten kiezen ongeveer 2 mm per 100 jaar. Alleen door invloed van voeding, klemmen of knarsen of contact met een voorwerp (te hard poetsen) kan de slijtage van het gebit versneld worden.

Bij klemmen of knarsen is er overmatig tandcontact en wordt dit attritie genoemd. Als er te hard gepoetst wordt of door het gebruik van een harde tandenborstel ontstaat er slijtage van de tandhals.

Dit wordt abrasie genoemd. Een andere vorm van slijtage is erosie. Door het gebruik van zure voeding zoals frisdranken of vruchtensappen of omhoogkomend maagzuur kan slijtage van het gebit optreden.

Om gebitsslijtage te behandelen is het belangrijk om eerst de oorzaak op te zoeken.

 

Het is goed om te weten dat voedsel waarop je goed moet kauwen meer speeksel geeft en voldoende speeksel is belangrijk voor een gezonde mond.

Problemen oplossen?

Zijn er toch ziektes in de mond aanwezig? Deze zullen dan verholpen moet worden. Lees meer over het genezen van ziektes in de mond.

Is je mond weer gezond? Dan kunnen we de esthetiek en kauwvermogen verbeteren. Met een gezond gebit geniet je langer van bijvoorbeeld een implantaat. Lees meer over nog mooier maken. 

kiespijn
Wortelpuntontsteking

Zowel chronische tandvlees-, tand- als kaakontstekingen geven meestal geen klachten. Waar tandvleesontstekingen worden ontdekt door een regelmatige tandvleesmeting, worden ontstekingen in de kaak vaak gezien op röntgenopnames of een enkele keer aan de hand van een (pijn)klacht.

Dus niet alleen gaatjes, maar ook tand/kaakontstekingen worden ontdekt op röntgenfoto’s. Een wortelpuntontsteking kan ontstaan bij een niet levende tand of kies; deze kan ontstaan door een te grote prikkel van buiten (bijvoorbeeld een tandletsel of een groot gaatje).

wortelpuntontsteking
mond
Tandvlees
Tandvleesontsteking
Gingivitis

Gezond tandvlees is de basis voor een gezond gebit: een gezond fundament. De bacteriën in tandplaque zorgen ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Tandvleesontsteking komt erg vaak voor en meestal merk je er niets van totdat het problemen geeft.

Ontstoken tandvlees ziet er rood, slap en gezwollen uit en het kan bloeden bij het poetsen of eten. De conditie van het tandvlees wordt bij iedere controle gecontroleerd met behulp van een meting. Wij noemen dit pocket-meting of DPSI-meting. Wij meten dan de ruimte tussen de tand en het tandvlees en geven dit een cijfer.

Hoe groter de ruimte of hoe meer bloeding van het tandvlees, hoe ernstiger de ontsteking en hoe hoger het cijfer is. Nu is een hoog cijfer niet beter. Door jouw leefstijl en mondverzorging aan te passen en jouw gebit professioneel te reinigen is een milde tandvleesontsteking goed te behandelen.

Tandvleesontsteking
Parodontitis

Als alleen de rand van het tandvlees ontstoken is wordt dit gingivitis genoemd. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden in de richting van het kaakbot.

Dan spreken we over parodontitis. Parodontitis is niet alleen een ontsteking van het tandvlees, maar ook van het ophangsysteem van de tand in de kaak.

Paradontitis
Aanbevelingen
Referenties van patiënten

Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!

Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!

Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.

Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.

Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!

Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.

Op zoek naar een (nieuwe) tandarts? of Tandartsbezoek plannen?
Neem direct contact op!
Contact