Dry needling

Masseren

Triggerpoints

Misschien ken je het gevoel wel bij het masseren. Een lokale pijnlijke plek als er op gedrukt wordt. Dit zijn spierknopen en deze kunnen ook aanwezig zijn in de kauwspieren. Ze worden dan myofasciale triggerpoints genoemd. Ze zijn berucht om hun uitstralende pijn (je voelt het op een andere plek dan waar de oorzaak zit).

Waarom Mondzorg Parkzicht?
Regelmatig

Hoe komt het?

Bij myofasciale triggerpoints blijven een aantal spiervezels continue aangespannen.
Het zuurstofgehalte is dan extreem laag in dat gebied. Actieve triggerpoints spelen mogelijk een rol bij chronische pijnklachten zoals spanningshoofdpijn, nek- en schouderpijn. Simpel gezegd de spieren zijn te gespannen en als dit langdurig gebeurd dan kunnen er klachten gaan ontstaan. Het lastige van de klacht is dat de pijn uitstraalt, waardoor het voor de behandelaar en jou extra moeilijk maakt om diagnose te stellen.

Hieronder staan aantal figuren die aangeven waar de pijn gevoeld kan worden (rode kleur) en wat de oorzaak is van de klacht (zwarte kruisjes). Als er triggerpoints in de kauws pieren van de wang zitten kan de pijn gevoeld worden in de kiezen aan dezelfde zijde. Behandeling van de kiezen heeft dan geen zin. Voel je de pijn in de kiezen dan verdoven wij soms eerst de kiezen; verandert de pijn die gevoeld wordt niet dan zijn niet de kiezen de oorzaak van de klachten!

Zorg goed voor je gebit

Bij een triggerpoint in de kauwspieren bij de slaap (als je stevig op je kiezen bijt voel je de slaap wat dikker worden) kan de pijn gevoeld worden in de gehele bovenkaak aan dezelfde kant. Het kan dan lijken op kiespijn, maar behandeling van de kiezen zal de klacht niet verhelpen.

Tandarts nodig?
Maak direct een afspraak
dry needling

Behandeling

Natuurlijk is het eerst noodzakelijk om oorzaak van de klachten te bepalen (de diagnose). Als de oorzaak van de klachten niet vanuit het gebit komt, maar vanuit het kauwstelsel (kauwspieren of kaakgewricht) zal dit ook beoordeeld worden door orofaciale fysiotherapeut.

Wanneer blijkt dat triggerpoints de oorzaak zijn van de klachten dan zal met jou de verschillende behandelopties besproken worden.

De behandeling bestaat uit het inactiveren van deze triggerpoints, het verbeteren van de lokale circulatie, herstellen van de optimale bewegingspatronen en opheffen van factoren die de klachten onderhouden. Je wilt na de behandeling het liefst dat de klachten niet terugkomen. Sommige gewoontes zullen dan ook afgeleerd moeten worden.

Je kunt een triggerpoint behandelen door manuele therapie: het triggerpoint wordt door aanhoudende druk en massage tot ontspanning gebracht.

Bij diepere triggerpoints wordt dit lastiger en dan kan dry needling meerwaarde zijn.

Bij dry needling manipuleer je het triggerpoint zonder het inspuiten van vloeistof. Je gebruikt hiervoor een zeer dunne naald (vaak een acupunctuurnaald). Het effect van dry needling lijkt ook sneller te zijn dan bij manuele technieken.

Behandeling
Wie doet wat?

Samen met orofaciale fysiotherapeut zal Maikel Vogels beoordelen wat de oorzaak is van jouw klachten. Als blijkt dat de oorzaak van jouw klachten vanuit kauwspieren komen dan zal gekeken worden welke behandeling de meeste kans op vermindering klachten geven: manuele therapie of dry needling. Voor het toepassen van dry needling is Maikel Vogels opgeleid, maar daarnaast zal jij zelf ook ‘huiswerk’ meekrijgen om ervoor te zorgen dat de klachten wegblijven. Soms is het ook nodig om een bitje te maken een zogenaamde knarsplaat.

Aanbevelingen
Referenties van patiënten

Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!

Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!

Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.

Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.

Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!

Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.

Op zoek naar een (nieuwe) tandarts? of Tandartsbezoek plannen?
Neem direct contact op!
Contact