Snurk- en slaapapneu

Zuurstof

Ademhaling, snurken en apneu

Wist je dat van de volwassenen één op de 5 mannen en één op de 10 vrouwen snurken. Snurken is voor veel mensen een groot probleem. Het zorgt namelijk voor geluidsoverlast voor partner of voor rest van gezin, maar kan ook leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid en kan tot ergere gezondheidsklachten leiden. Kinderen snurken soms ook wat kan komen door een grote keel- of neusamandel die de doorgang verspert.

Waarom Mondzorg Parkzicht?
Snurkgeluiden

Uitleg

Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de neusgaten en de stembanden.
De spieren van de bovenste luchtwegen ontspannen tijdens de slaap en de tong zakt naar achteren, waardoor de bovenste luchtweg smaller wordt. Door deze versmalling ontstaat er bij het inademen een onderdruk waardoor het zachte gehemelte met de huig, tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe worden gezogen en gaan trillen. Dit veroorzaakt het snurkgeluid.

Wanneer de bovenste luchtweg te nauw wordt kunnen er tijdelijke ademstops ontstaan. Duren deze ademstops 10 seconden of langer is er sprake van apneu of OSAS (Obstructieve SlaapApneu Syndroom).

Als deze ademstops vaak gedurende de nacht voorkomen kunnen deze tot een verstoorde slaap, vermoeidheid en slaperigheid overdag, verandering van de bloeddruk en verhoogde kans op hart- en vaartziekten leiden.

Een juiste ademhaling is erg belangrijk
Impressie

Anti-snurkbeugel

Tandarts nodig?
Maak direct een afspraak
oorzaak

Slaapapneu en snurken

Wanneer heb je nou meer kans op het krijgen van deze klachten? Roken, verkoudheid, gebruik van alcohol, slaapmiddelen en het slapen op de rug verergeren de klachten. 

Snurken en slaapapneu komen vooral voor bij personen met overgewicht of als het aangezicht een bepaalde anatomie heeft. Daarnaast kan de doorgankelijkheid van de neusholte en keelholte beperkt zijn door bijvoorbeeld grote amandelen. Vaak komen de klachten vaker voor bij personen van middelbare leeftijd en vaker bij mannen dan bij vrouwen. 

Bij het ouder worden neemt de dikte van het slijmvlies in de keelholte toe door ophoping van vetweefsel. De doorgang van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. 

Ook worden de slijmvliezen bij het ouder worden slapper en trillen ze daarom sneller.

Onderzoek

Diagnostiek

Om er achter te komen wat de oorzaak van snurken en slaapneu is wordt dit door verschillende specialisten onderzocht. De Keel-, neus- en oorarts beoordeelt of er vernauwingen zijn in het gebied tussen de neusholte en de stembanden.

Om te bepalen of er sprake is van slaapapneu wordt dit onderzocht door middel van een slaaponderzoek of slaapregistratie (polysomnografie). Tijdens dit onderzoek worden tijdens de slaap ademhalingspatronen, hersenactiviteit, hartritme, zuurstofgehalte in het bloed en spierspanning geregistreerd.

De tandarts of MKA-chirurg beoordeelt de staat van het gebit en de weefsels er omheen. Op welke manier de tanden en kiezen op elkaar komen wordt beoordeeld en of er kaakklachten aanwezig zijn die van invloed kunnen zijn op een mogelijke tandheelkundige behandeling van snurken en slaapneu. Er kan dan bepaald worden of een anti-snurkbeugel nodig is.

Anti-snurkbeugel
Welke behandelingen?

Bij Mondzorg Parkzicht kunnen wij een anti-snurkbeugel voor jou maken. De meest effectieve anti-snurkbeugel is een Mandibulaire Repositie Apparaat (MRA). Deze anti-snurkbeugel is uitneembaar en houdt de onderkaak ’s nachts naar voren, waardoor de keelholte openblijft en hierdoor ook beter doorgankelijk blijft. Het snurken en de apneu nemen hierdoor af. Een MRA wordt meestal toegepast als je licht tot ernstig snurkt of een lichte tot matige slaapapneu hebt.

Als er sprake is van een duidelijke beperking van de doorgankelijkheid van de neusholte en keelholte kan een operatie door de KNO-arts een behandeloptie zijn. Heb je last van een ernstige vorm van slaapapneu dan kan er door middel van een masker lucht in de neus worden geblazen. De bovenste luchtweg heeft man minder de neiging om zich af te sluiten. Deze behandeloptie wordt een CPAP of Continuous Positive Airway Pressure genoemd. Het nadeel van zo’n masker is dat slapen met zo’n masker minder comfortabel is.

Voorkomen
Wat kan ik zelf doen?

Gelukkig heb je zelf ook invloed op het snurken en slaapapneu. Je moet dan denken aan:

Aanbevelingen
Referenties van patiënten

Vakman die passie voor zijn werk uitstraalt en dit ook nog eens waar maakt in zijn behandeling. Nette en vriendelijke persoonlijkheid die op een goede manier weet uit te leggen welke behandeling je ondergaat. Een verademing dat er nog mensen zijn met zo'n dienstverlenende instelling!

Mocht je "tandartsvrees" hebben......hier gaat het helemaal over!!!

Super fijne tandarts pijnvrij geholpen.

Kundige tandarts. Ze weet me zeer gerust te stellen. Een vakkundige tandarts. Daarnaast meedenkend, proactief, vriendelijk en doortastend.Dhr. Vogels is een van de weinige gecertificeerde endodontologen in Noord- en Oost Nederland. Ik geef nooit het cijfer 10, maar hij verdient het.

Ik heb jarenlang last van angst gehad voor de tandarts, slapenloze nachten tot mijn achtiende. Toen kreeg ik mevr. Klein als tandarts en alle angst was weg. Tuurlijk is nog wel iets spanning als ik er heen moet maar de rest is weg en heb haar nu tien jaar als tandarts en is echt een aanrader. Ik ben heel blij dat mijn angst weg is!

Zeer fijne en kundige tandartsen. We zijn al jaren bij Tandarts Klein. En kunnen ons geen betere Tandarts wensen.

Op zoek naar een (nieuwe) tandarts? of Tandartsbezoek plannen?
Neem direct contact op!
Contact