missen van tanden of kiezen

Waarom een implantaat?

Als je een tand of kies wilt vervangen kan dit gedaan worden door een implantaat te plaatsen. Als je tandeloos bent kunnen implantaten gebruikt worden om meer houvast te geven aan een gebitsprothese: het klikgebit.

Het implantaat wordt als een kunstwortel in het kaakgebot geplaatst. Nadat het implantaat voldoende is vastgegroeid wordt er een kroon, brug of klikgebit op het implantaat geplaatst.

stappenplan

Werkwijze

De behandelingsmogelijkheden met implantaten zijn heel divers. Een behandeling met implantaten vereist maatwerk en is afhankelijk van jouw wensen, klachten, mogelijkheden, mondgezondheid en algemene gezondheid. Wat bij jou kan, kan misschien bij iemand anders niet. 

Onze werkwijze bestaat uit 3 stappen, zodat er een optimaal eindresultaat wordt bereikt zoals jij en ook wij voor ogen hebben.

Wij zullen samen met jou eerst beoordelen of het plaatsen van een implantaat mogelijk is. Aan de hand van toestand van het gebit, tandvlees en röntgenfoto’s zal er een voorlopig behandelplan samen met jou opgesteld worden. Misschien is het beter om een brug te maken of een frameprothese, of om helemaal niets te doen. De voor- en nadelen zullen met jou besproken worden en een begroting zal worden opgesteld. Als er een machtigingsaanvraag bij de zorgverzekeraar moet worden ingediend, zal dit ook door ons aangevraagd worden.

Slikt u medicijnen dan zullen wij dit ook met u bespreken als dit van invloed is op de behandeling. 

Wanneer je akkoord bent met het behandelplan dan zullen er behandelafspraken gemaakt worden.

Het plaatsen van een implantaat wordt onder lokale verdoving gedaan. De behandeling is pijnloos, maar je kunt wel druk voelen tijdens de behandeling. Voor het kunnen plaatsen van een implantaat wordt er een kleine opening in het tandvlees gemaakt op de plek waar het implantaat geplaatst gaat worden. In het kaakbot wordt ruimte gemaakt voor het implantaat, zodat het implantaat direct daarna in het bot geschroefd kan worden (met lichte druk). Ter controle wordt er een röntgenfoto gemaakt en het tandvlees wordt gehecht. Deze hechting lost na een paar dagen vanzelf op.

Tijdens het eerste consult heb je al de instructies te horen gekregen van ons voor na de behandeling, maar die worden nog een keer met je doorgenomen. Je krijgt dit ook nog gemaild of op papier mee. Je krijgt uitleg over welke pijnstilling je het beste kunt innemen, eventueel koelen na de behandeling, het schoonhouden van de mond en wanneer wij willen controleren dat het implantaat goed is vastgegroeid.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten, maar wij reserveren voor de complete behandeling ongeveer 60 minuten, zodat de verdoving voldoende gelegenheid heeft om in te werken.

Na ongeveer 1 tot 2 weken willen wij jou weer zien ter controle van de wondgenezing. Als de hechtingen nog aanwezig zijn zullen wij deze ook verwijderen. Het is belangrijk om het tandvlees rondom implantaat goed schoon te houden, zodat het implantaat optimaal kan vastgroeien. Nadat het implantaat geplaatst is maakt het lichaam rondom het implantaat nieuw kaakbot aan, zodat het implantaat voldoende stevig in het kaakbot verankerd wordt (osseointegratie). Een goede mondhygiëne is dan essentieel. 

Na ongeveer 8-10 weken is het implantaat voldoende vastgegroeid en kan de kroon. Op dat moment zien wij jou terug om te controleren of het implantaat goed is vastgegroeid. In de meeste gevallen (96-99%) is dit het geval en kan de kroon, brug of klikgebit op het implantaat gemaakt worden. Is het implantaat nog onvoldoende vastgegroeid dan moet er nog ongeveer 3 maanden langer gewacht worden.

Plaatsen van implantaat
informatie plaatsen van implantaat

voor- en na het plaatsen van implantaat

Als u een afspraak heeft voor het plaatsen van 1 of meerdere implantaten krijgt u van te voren per e-mail informatie en recepten medicatie (pijnstillers, spoelmiddelen) voor een optimaal verloop van de behandeling. 

Tot voor kort was het advies om voor het plaatsen van een implantaat antibioticum in te nemen voor optimale omstandigheden om implantaat te kunnen plaatsen. Uit een zeer recente grote wetenschappelijke studie in Zweden blijkt dat dit niet meer standaard noodzakelijk is. Wij zullen individueel aangeven of antibioticum voor de ingreep noodzakelijk is.

Het recept is voor Amoxicilline 2 gram (4x500mg). Dit is een antibioticum. 1 uur voor de behandeling alle 4 capsules innemen. Bij allergie voor amoxicilline krijgt u van ons een vervangend middel voorgeschreven.

Het is aan te bevelen paracetamol 500mg in huis te hebben en 1 uur voor de behandeling 2 tabletten in te nemen.

De plaatselijke verdoving is na 2-4 uur uitgewerkt. Na de behandeling is het verstandig om de paracetamol volgens de gebruiksaanwijzing door te gebruiken, maximaal 6 tabletten per dag, de eerste 2-3 dagen na de behandeling. Eventueel mag het aangevuld worden met ibuprofen (verkrijgbaar bij drogist) indien nodig en als u dit mag. Wanneer u geen ibuprofen of andere NSAID’s (o.a. diclofenac) mag krijgt u van ons een alternatieve pijnstiller voorgeschreven. Het is belangrijk om de pijnstillers geregeld te gebruiken om zo de pijn als het ware voor te blijven.

Er kan wat zwelling optreden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep en de zwelling is de eerste twee dagen het ergst. Daarna slinkt de zwelling en verdwijnt volledig. De zwelling kunt u verminderen door een koud compres op de wang/lip te leggen waarachter het implantaat is geplaatst. Dit doet u direct na de behandeling gedurende enkele uren. Een koud compres krijgt u van ons mee . Dit compres brengt u gedurende 10-15 minuten aan en leg deze dan weer 5 minuten weg. Dit herhaalt u een aantal keren.

Op de dag van de behandeling de mond niet spoelen, eventueel bloed uitspugen. De 2 dagen na het implanteren rustig spoelen met zout water (1 theelepel op een glas warm water), daarna gedurende 5 dagen met chloorhexidine (Perio-aid of Corsodyl). U krijgt van ons een flesje spoelmiddel mee. Heeft u meer nodig dan kunt u Perio-aid of Corsodyl bij uw apotheek of bij drogisterij (o.a. Kruidvat, Etos, DA) vinden. Het advies is om 2 tot 3 maal daags de mond te spoelen.

Het is verstandig de eerste dagen wat zachtere voeding te eten. 

Op de 4de dag na het plaatsen van het implantaat kunt u naast rest van het gebit weer twee keer per dag het gebied rondom het implantaat met een zachte tandenborstel te poetsen. Gebruikt u een elektrische tandenborstel kan dat ook gewoon, maar met weinig druk. Het poetsen mag ook gewoon met uw gebruikelijke tandpasta.

Draag je een prothese die op de implantaten rust dan mag de prothese de eerste 2 weken na het plaatsen van de implantaten niet gedragen worden. De implantaten moeten namelijk goed vastgroeien en als de prothese de implantaten belast raken ze los. Na 2 weken wordt het huidige kunstgebit aangepast, zodat je het wel kunt dragen.

Wat bloedverlies na de behandeling is normaal. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan daarom de eerste dag nog wat roze gekleurd zijn. U kunt een verbandgaasje opvouwen en op de wond aanbrengen en 30 minuten stevig op dichtbijten als de bloeding niet vanzelf stolt of opnieuw begint. Heeft u geen gaasje dan kunt u een schone zakdoek gebruiken die u wat dikker maakt door op te vouwen en op de plek dicht te bijten. Gebruik ieder geval geen watten. Deze blijven plakken in de wond. Belangrijk is om niet te spoelen met water, omdat het bloedstolsel wordt weggespoeld uit de wond. Als de bloeding toch niet te stelpen is kunt u contact opnemen met de praktijk of buiten openingstijden mijn mobiele nummer hiervoor gebruiken.

Er is oplosbaar hechtmateriaal gebruikt. Dit materiaal lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op. Ter controle van de genezing willen wij u graag na 2 weken weer zien. Tijdens deze afspraak zullen, indien nodig, de hechtingen verwijderd worden. U kunt gewoon (rustig) over de hechtingen heen poetsen met een tandenborstel.

  • bij een niet te stelpen nabloeding
  • als de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt
  • als de pijn na 7 dagen niet afneemt of opnieuw toeneemt
  • bij aanhoudende koorts hoger dan 38,5° Celsius
  • bij aanhoudende slikklachten
  • als u zich ongerust maakt

In de e-mail die u krijgt staat het mobiele privé-nummer van Marie Klein, zodat u haar voor spoed kunt bereiken.

Na de eerste controle 1-2 weken na het plaatsen van het implantaat heeft het bot tijd nodig om rondom het implantaat houvast te verkrijgen aan het implantaat (osseointegratie). Ongeveer 4 maanden na het plaatsen van het implantaat kan de contructie op het implantaat gemaakt worden (bv. kroon of klikgebit). 

6 weken na het plaatsen van de kroon of klikgebit op de implantaten willen wij het tandvlees rondom het implantaat controleren. Dit wordt de 0-meting (nulmeting) genoemd. Het is belangrijk om te zien of het bot en het tandvlees rondom het implantaat gezond zijn. Er zullen dan ook één of meerdere röntgenfoto’s gemaakt rondom het implantaat. Hieraan zijn geen extra kosten aan verbonden, omdat wij het belangrijk vinden dat er een gezond steunweefsel rondom het implantaat zit. Bij elke (half)jaarlijkse controle bij ons kijken wij opnieuw naar het implantaat. Soort A(I)PK van het implantaat: implantaat periodieke keuring.

Een kroon of brug op implantaat schroeven wij het liefste vast op het implantaat, omdat er zo geen cementresten rondom het implantaat terecht kunnen komen. Voor het vastschroeven van de constructie gebruiken wij speciale ‘momentsleutels’. Soms komt het voor dat de kroon na het plaatsen binnen paar weken licht beweeglijk wordt (valt er dan niet uit, maar ‘klikt’ licht bij het eten). Wij willen u dan terug zien voor het opnieuw vastzetten. Dat hoeft niet direct, maar het liefst binnen 1-2 weken.

Een goede mondhygiëne is essentieel voor het behoud en de levensduur van uw implantaat. Daarom maken wij samen met u ook afspraken bij de mondhygiënist voor instructies om implantaat te kunnen reinigen en controle. Deze afspraken variëren van één tot vier keer per jaar, afhankelijk van de gezondheid van uw mond. Gedurende het eerste jaar na het plaatsen van het implantaat zijn hier ook geen kosten voor u aan verbonden.

het implantaat

Welk implantaat gebruiken wij?

Er zijn verschillende merken tandheelkundige implantaten. Wij hebben voor NobelBiocare gekozen, omdat dit merk aan de basis staat van de orale implantologie en zich in de loop der jaren (meer dan 65 jaar) heeft bewezen als een goed systeem met de hoogste kwaliteit. Daarnaast heeft het merk verschillende type implantaten voor elke behandelsituatie.

Een tandimplantaat is een titanium schroef dat in het kaakbot wordt geplaatst. Titanium is heel biocompatibel (het lichaam stoot het niet af) waardoor het bot er direct tegen aan kan groeien. Dit wordt osseointegratie genoemd.

De afgelopen jaren is er ook steeds meer onderzoek gedaan naar zogenaamde 'witte' implantaten die gemaakt zijn van zirconiumoxide, keramiek. In de situatie dat u liever een keramisch implantaat wilt zal met u besproken worden of dit  ook mogelijk is. NobelBiocare heeft ook implantaten die gemaakt zijn van keramiek

nobel-biocare-smile
Onvoldoende kaakbot?

Is er voldoende kaakbot voor een implantaat?

Als een tand of kies getrokken wordt zal het kaakbot gaan slinken, omdat de wortel het kaakbot niet meer ondersteunt. De kaak wordt smaller, maar ook lager. Om de tand of kies te kunnen vervangen door middel van een implantaat moet het implantaat de juiste afmetingen hebben (in breedte en hoogte) om de krachten tijdens het kauwen te kunnen weerstaan. Als de kaak geslonken is kan dat niet altijd en daarom zal bij het plaatsen van een implantaat de kaak verbreed of verhoogd worden op de plaats waar het implantaat gezet gaat worden.

Als er te weinig bot is zal dit opgevuld worden met korrels (botsubstituut) en vaak bedekt worden met een membraan (soort van velletje). Het botsubstituut kan o.a. lichaamseigen bot zijn, synthetisch bot of dierlijk bot (o.a. rund). 

Belangrijk is dat het materiaal wat het bot vervangt qua biologische eigenschappen heel erg op ons eigen bot lijkt (zo dicht mogelijk benadert). Zo zullen cellen die het bot weer op gaan bouwen en zal het implantaat voldoende ondersteuning hebben. Wij gebruiken de producten Bio-Oss (Geistlich Pharma) en Creos Xenogain (NobelBiocare) als botsubstituut. 

Wij hebben bij 'veelgestelde vragen' onder aan deze pagina extra informatie over botsubstituut (o.a. samenstelling, 'mag ik bloeddonor zijn als ik botsubstituut heb gekregen'.

1. kunstbot is aangebracht en afgedekt met 'velletje' (membraan) (gedurende behandeling) 2. bloedvaten gaan ingroeien en aanvoer van cellen die bot gaan opbouwen (na behandeling) 3. kunstbot wordt omgebouwd naar eigen bot (biologisch proces duurt aantal jaren)
Het opbouwen van bot

animatie: tandarts.nl

veelgestelde vragen

Wil je nog iets weten over implantaten?

Hieronder kun je antwoorden op de meest voorkomende vragen over implantaten nalezen. Staat jouw vraag er niet bij of is het niet helemaal duidelijk: neem gerust contact met ons op.

In principe kun je op elke leeftijd implantaten krijgen, maar de minimumleeftijd voor implantaten wordt bepaald door het tijdstip waarop de botgroei van de kaken is voltooid. Vanaf ongeveer leeftijd van 21 jaar kunnen implantaten geplaatst worden, maar dat is ook afhankelijk van de positie van implantaat in de kaak en groeiwijze van de kaak. Een maximumleeftijd voor het plaatsen van een implantaat is er niet. 

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken weten we dat 95%-98% van de geplaatste implantaten na 10 jaar nog in de kaak functioneren. Uit deze onderzoeken komt ook naar voren dat de belangrijkste factor voor langdurig plezier hebben van een implantaat de mondhygiëne is. Een goede mondhygiëne zorgt voor een goede gezondheid rondom het implantaat!

Eigenlijk moet je het implantaat op dezelfde manier onderhouden als je eigen tanden of kiezen. Dus regelmatig ter controle naar tandarts en dagelijkse reiniging van het implantaat door middel van poetsen en te flossen/ragers. Als er plaque of tandsteen rondom de kraag van het implantaat (rondom tandvleesrand) blijft zitten dan geeft dit een ontsteking aan het tandvlees en als dat lang genoeg doorgaat dan wordt het bot rondom het implantaat ook afgebroken (peri-implantitis).

Als jij al langere tijd een kunstgebit hebt  dan slinkt het kaakbot waardoor huidige kunstgebit misschien niet meer prettig zit (het zit los). Door 2 (soms 4) implantaten in de kaak te plaatsen kan er een kunstgebit gemaakt worden dat vastklikt op de implantaten. Je kunt het klikgebit zelf uitnemen en weer vastklikken. Op onze website over prothetiek staat het nog verder met foto’s uitgelegd (Maxillofaciale) Prothetiek.

Als je de verdoving nog voelt moet je voorzichtig zijn met het drinken van warme dranken, omdat je niet kunt voelen of de drank te heet is. Ook moet je opletten niet op de lip of wang te bijten. Voor een goede wondgenezing is het belangrijk niet te hard of te veel te spoelen, omdat anders het bloedstolsel weggespoeld kan worden en dat is net nodig voor goede wondgenezing. Je krijgt van ons uitleg hoe en waarmee je wel mag spoelen.

In principe mag je alles gewoon eten, maar dan met de andere tanden en kiezen. Je kunt het beste zelf proberen wat je wel of niet kunt eten of drinken!

Tijdens het eerste bezoek zal met jou besproken worden wat je moet doen met het gebruik van medicijnen. Aangezien het plaatsen van een implantaat een weinig belastende ingreep is kun je jouw gebruikelijke medicatie gewoon blijven gebruiken rondom de behandeling. Als je  bloedverdunners of anti-stollingsmedicijnen gebruikt zal dit samen met jou besproken worden of samen tot een verantwoord besluit te komen waarbij jij je ook prettig voelt. 

Complicaties na het plaatsen van een implantaat komen gelukkig heel weinig voor. Van te voren zal door ons gedegen en uitgebreid onderzoek gedaan worden om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. Een implantaat kan bijvoorbeeld niet vastgroeien en de kans hierop is een stuk groter als iemand rookt. Ook de positie van de zenuwbundel in de onderkaak zorgt ervoor dat het plaatsen van een implantaat bij jou afgeraden wordt.

Het vastgroeien van een implantaat gebeurt bij de meeste patiënten zonder problemen. Bij de onderkaak nog meer dan in de bovenkaak. In de onderkaak functioneert ongeveer 98-99% van de inplantaten zonder problemen en in de bovenkaak een paar procenten minder.

 

In de meeste situaties niet of beter gezegd: het ziet er natuurlijk mooi uit! Of je verschil ziet tussen je eigen tanden/kiezen en het implantaat hangt wel af van hoe de beginsituatie was: is de kaak al heel erg geslonken en hoe de kwaliteit van het omringend tandvlees is. Daarom bespreken wij eerst jouw verwachtingspatroon en wat realiseerbaar is. 

Nee, maar waarschijnlijk wel spannend voor jou.  De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, maar lachgassedatie is ook nog mogelijk. Tot een paar dagen na de behandeling kan er wat zwelling ontstaan. Van ons krijg je van te voren uitleg over welke pijnstillers jij kunt gebruiken en je krijgt ook een coldpack/koude kompres mee om de zwelling tot een minimum te beperken.

Zowel Geistlich Bio-Oss en Creos Xenogain bestaan uit dierlijk materiaal van runderen. Het minerale deel van runderbot. Beide fabrikanten voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen. Ben je bloeddonor bij Sanquin dan mag je gewoon donor blijven, omdat het botsubstituut voor botopbouw uit dierlijk, mineraal materiaal is samengesteld en in de EU is goedgekeurd. Zou het botsusbstituut ‘uit een potje’ om menselijk materiaal gaan of niet goedgekeurd zijn in Europa dan mag je geen bloed meer donoren. Je krijgt van ons een ‘behandelpaspoort’ na de behandeling waarin alle producten/materialen staan vermeld.